fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z łososia i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caaf53e44-604f-4c9c-aa32-b0ae543c84fe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety z łososia i ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę i gotujemy przez ok. 6-9 minut (na małym ogniu)
  • Następnie przenosimy rybę na talerz, usuwamy z niej skórę oraz ości i rozdrabniamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę mleka (w którym gotowała się ryba) i ugniatamy na jednolitą masę
  • Do ziemniaków dodajemy rybę, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Garnek wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut
  • Następnie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Kotlety podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (250 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne paski, dodajemy do zupy Dodajemy koperek, mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Smażony łosoś i warzywa

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy łososia z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy łososia i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Na talerze…

WIĘCEJ >