Kotlety z łososia i ziemniaków
Kotlety z łososia i ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Cytrynę kroimy w ćwiartki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę i gotujemy przez ok. 6-9 minut (na małym ogniu)
- Następnie przenosimy rybę na talerz, usuwamy z niej skórę oraz ości i rozdrabniamy
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę mleka (w którym gotowała się ryba) i ugniatamy na jednolitą masę
- Do ziemniaków dodajemy rybę, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Garnek wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut
- Następnie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety
- Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie układamy na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Kotlety podajemy z kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Łosoś atlantycki (świeży) (250 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Bułka tarta (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cytryna (40 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z serem i pieczarkami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz (olej) oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wylewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy do powierzchniowego ścięcia Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Salceson z czekolady
Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…
WIĘCEJ >Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado
Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa oraz szynkę układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku Całość polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli…
WIĘCEJ >