fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z łososia i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-214
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety z łososia i ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę i gotujemy przez ok. 6-9 minut (na małym ogniu)
  • Następnie przenosimy rybę na talerz, usuwamy z niej skórę oraz ości i rozdrabniamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę mleka (w którym gotowała się ryba) i ugniatamy na jednolitą masę
  • Do ziemniaków dodajemy rybę, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Garnek wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut
  • Następnie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Kotlety podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (250 g)
  • Mleko krowie (125 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Jogurt naturalny z owocami

Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >