fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z łososia i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caaf53e44-604f-4c9c-aa32-b0ae543c84fe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z łososia i ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę i gotujemy przez ok. 6-9 minut (na małym ogniu)
  • Następnie przenosimy rybę na talerz, usuwamy z niej skórę oraz ości i rozdrabniamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę mleka (w którym gotowała się ryba) i ugniatamy na jednolitą masę
  • Do ziemniaków dodajemy rybę, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Garnek wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut
  • Następnie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Kotlety podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (250 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Omlet z serem i pieczarkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz (olej) oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wylewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy do powierzchniowego ścięcia Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa oraz szynkę układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku Całość polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli…

WIĘCEJ >