Kotlety jagnięce z sosem cebulowym
Kotlety jagnięce z sosem cebulowym
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Mięso kroimy na kotlety
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Z patelni odlewamy tłuszcz, pozostawiając tylko mięso
- Dodajemy sos cebulowy i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut
- Mąkę łączymy z wodą, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy, do momentu, aż sos lekko zgęstnieję
- Dodajemy posiekaną zieleninę, mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina udziec (800 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Cebula czerwona (210 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Musztarda (20 g)
- Woda (15 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem
Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…
WIĘCEJ >Sałatka z kiszonego ogórka
Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >