fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce z sosem cebulowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda614d4b-b6b7-4190-8b24-ab26e95000d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety jagnięce z sosem cebulowym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Mięso kroimy na kotlety
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Z patelni odlewamy tłuszcz, pozostawiając tylko mięso
  • Dodajemy sos cebulowy i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut
  • Mąkę łączymy z wodą, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy, do momentu, aż sos lekko zgęstnieję
  • Dodajemy posiekaną zieleninę, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (800 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Woda (15 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >