fbpx
logo
Szukaj
open close

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c21f6219b-65ca-4678-b7ae-686e65af71c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dodajemy cukier i przyprawy (imbir i pieprz), dolewamy sok jabłkowy i sos sojowy, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do naczynia płaskiego (niemetalowego) i równomiernie polewamy marynatą, a następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. odwracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (uważamy, aby nie przypalić mięsa)
  • Następnie przenosimy mięso na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-25 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami lub surówką z ulubionych warzyw,

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana, awokado, jajo, szpinak

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >