fbpx
logo
Szukaj
open close

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c21f6219b-65ca-4678-b7ae-686e65af71c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dodajemy cukier i przyprawy (imbir i pieprz), dolewamy sok jabłkowy i sos sojowy, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do naczynia płaskiego (niemetalowego) i równomiernie polewamy marynatą, a następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. odwracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (uważamy, aby nie przypalić mięsa)
  • Następnie przenosimy mięso na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-25 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami lub surówką z ulubionych warzyw,

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Pizza Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Zupa koperkowa

Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku Do garnka dodajemy mięso oraz przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 45-50 minut Po tym czasie wyciągamy z garnka warzywa oraz mięso Do…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >