fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c21f6219b-65ca-4678-b7ae-686e65af71c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dodajemy cukier i przyprawy (imbir i pieprz), dolewamy sok jabłkowy i sos sojowy, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do naczynia płaskiego (niemetalowego) i równomiernie polewamy marynatą, a następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. odwracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (uważamy, aby nie przypalić mięsa)
  • Następnie przenosimy mięso na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-25 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami lub surówką z ulubionych warzyw,

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z kiełbaskami i warzywami

Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Owsianka z brzoskwinią i migdałami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę przenosimy do misek, a…

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >