Hawajskie kotlety wieprzowe
Hawajskie kotlety wieprzowe
Przygotowanie
- Ananasa odsączamy z zalewy i zostawiamy ok. 1/4 syropu, który przelewamy do miski
- Do syropu dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie obtaczamy w nim mięso
- Miskę z mięsem przykrywamy folią i odkładamy na ok. 1 godz. (co ok. 15-20 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na papier
- Pomidora kroimy w plastry
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na każdy kawałek mięsa kładziemy plaster szynki, ananasa i pomidora, po czym całość posypujemy serem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Zamiast pomidorów możesz użyć oliwki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Ananas w puszce (220 g)
- Ser żółty (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Szynka parmeńska (60 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały…
WIĘCEJ >Chrupiące kotlety wieprzowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…
WIĘCEJ >Kotlety drobiowe po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z karczku – soczyste
Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…
WIĘCEJ >