fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3466f207-ca3b-45d8-a72c-36b9e0e82990
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały widoczne kawałki składników
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę przeciętą stroną do dołu
  • Następnie posypujemy pomidory przyprawami (pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Z mięsa wycinamy kotlety, posypujemy przyprawami (pieprzem) i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnie grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (kotlety powinny być miękkie i lekko przyrumienione)
  • Na talerze nakładamy mięso z pomidorami, a na wierzch nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (1200 g)
  • Pomidor (600 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Cebula nadziewana mięsnym farszem

Cebulę białą z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wkładamy cebule czerwone, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >