fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3466f207-ca3b-45d8-a72c-36b9e0e82990
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały widoczne kawałki składników
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę przeciętą stroną do dołu
  • Następnie posypujemy pomidory przyprawami (pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Z mięsa wycinamy kotlety, posypujemy przyprawami (pieprzem) i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnie grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (kotlety powinny być miękkie i lekko przyrumienione)
  • Na talerze nakładamy mięso z pomidorami, a na wierzch nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (1200 g)
  • Pomidor (600 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)

Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >