Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym
Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały widoczne kawałki składników
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę przeciętą stroną do dołu
- Następnie posypujemy pomidory przyprawami (pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Z mięsa wycinamy kotlety, posypujemy przyprawami (pieprzem) i odstawiamy na ok. 30 minut
- Rozgrzewamy patelnie grillową
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (kotlety powinny być miękkie i lekko przyrumienione)
- Na talerze nakładamy mięso z pomidorami, a na wierzch nakładamy sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1200 g)
- Pomidor (600 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grzyby duszone z cukinią
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)
Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >