Chrupiące kotlety wieprzowe
Chrupiące kotlety wieprzowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wysypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z zieleniną) wsypujemy bułkę tartą, skórkę z cytryny oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Mięso panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na blachę
- Mięso skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35 minut
- Po ok. 15-20 minutach pieczenia obracamy mięso na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (640 g)
- Bułka tarta (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Szałwia (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kotlety drobiowe po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Kotlety fasolowe z chili
Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…
WIĘCEJ >