fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c237c4b5d-85c1-492c-81ab-ebc8c7ceb938
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące kotlety wieprzowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wysypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z zieleniną) wsypujemy bułkę tartą, skórkę z cytryny oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na blachę
  • Mięso skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po ok. 15-20 minutach pieczenia obracamy mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (640 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – miś

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt głowy misia i uszek Uszka smarujemy tłuszczem Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt oczek i noska Marchew obieramy i wycinamy z niej kółka Z oliwek wycinamy małe kawałki…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Letni torcik z owocami

Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Do miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja i wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy na…

WIĘCEJ >

Kremowy indyk zapiekany z serem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut, a następnie pozostawiamy mięso…

WIĘCEJ >