fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c237c4b5d-85c1-492c-81ab-ebc8c7ceb938
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące kotlety wieprzowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wysypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z zieleniną) wsypujemy bułkę tartą, skórkę z cytryny oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na blachę
  • Mięso skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po ok. 15-20 minutach pieczenia obracamy mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (640 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i serem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełbasą

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…

WIĘCEJ >