Kotlety wieprzowe po kajeńsku
Kotlety wieprzowe po kajeńsku
Przygotowanie
- Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), polewamy sokiem ananasowym i sosem sojowym, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
- Mięso wyciągamy z marynaty i kładziemy na deskę
- Do osobnej miski wsypujemy przyprawy (pieprz, tymianek, paprykę) i mieszamy, a następnie posypujemy tą mieszanką mięso z każdej strony
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Następnie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
- Zwiększamy ogień i kładziemy na patelnię przekrojone na pół limonki, które podgrzewamy przez ok. 2 minuty
- Mięso skrapiamy sokiem z limonki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Sok z ananasa 100% (250 g)
- Limonka (140 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiące kotlety wieprzowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…
WIĘCEJ >Kotlety drobiowe po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami
Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >