fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c9344b1-18df-4980-b2dc-726bd3b3e017
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem

Przygotowanie

  • Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), gdy woda zacznie się gotować – dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Bób odcedzamy i odkładamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-6 minut
  • Zawartość patelni przelewamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem
  • Zupę przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Bób (240 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z soczewicy

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w…

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).

WIĘCEJ >

Wiejska grochówka

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)…

WIĘCEJ >

Barszcz ukraiński

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 50 minut na małym ogniu Po tym czasie wywar przecedzamy Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >