Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem
Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem
Przygotowanie
- Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), gdy woda zacznie się gotować – dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Bób odcedzamy i odkładamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy seler i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-6 minut
- Zawartość patelni przelewamy do blendera, dodajemy orzechy i blendujemy na gładki krem
- Zupę przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy
- Zieleninę drobno siekamy
- Krem nalewamy na talerze i posypujemy zieleniną, a na wierzch nakładamy bób
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Cukinia zielona (600 g)
- Bób (240 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (125 g)
- Cebula (105 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z soczewicy
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Wiejska grochówka
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)…
WIĘCEJ >Barszcz ukraiński
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 50 minut na małym ogniu Po tym czasie wywar przecedzamy Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >