fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85994816-e6f4-4fe1-9572-7f89605a3e81
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy)
  • Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy dynię, jabłko, marchew oraz przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka)
  • Wyłączamy kuchenkę i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy ze śmietaną oraz pestkami dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kremów z warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (1000 g)
  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Pestki dyni obrane (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół drobiowy

Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz. W osobnym garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wkładamy kurę, zagotowujemy i wylewamy wodę Marchew, seler, pietruszkę oraz por obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa z porem i papryką

Por kroimy w półksiężyce Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion, mieszamy i całość podgrzewamy przez…

WIĘCEJ >