fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy)
  • Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy dynię, jabłko, marchew oraz przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka)
  • Wyłączamy kuchenkę i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy ze śmietaną oraz pestkami dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kremów z warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (1000 g)
  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Pestki dyni obrane (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z jajem i warzywami

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Kanapki smarujemy serem Pomidorki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w pół plastry Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Na kanapki nakładamy warzywa, jaja…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa po sycylijsku

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidory suszone kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Zieleninę siekamy Wszystkie składniki wrzucamy do miski i razem delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Ziemniaki w pomidorach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do…

WIĘCEJ >