fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f16857a-2536-4e38-8459-bb7c0ca6d32a

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C
  • Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do czasu aż się lekko zarumienią
  • Dodajemy dynię i dusimy przez kilka minut
  • Miksujemy wszystko razem blenderem, a następnie na przemian dodajemy sok pomidorowy i mleko kokosowe tak, by zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor
  • Mieszając, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu
  • Podajemy z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub pestkami dyni

Rady dietetyka

1 porcja zupy krem to około 250-300 ml.

Uwagi

Możesz przyrządzić inne dania z dynią – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 700 g dyni
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (250 g)
  • ½ cebuli (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka curry (4 g)
  • 1 łyżeczka kolendry (4 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (4 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…

WIĘCEJ >

Tofu z chilli i orzeszkami

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >