Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C
- Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do czasu aż się lekko zarumienią
- Dodajemy dynię i dusimy przez kilka minut
- Miksujemy wszystko razem blenderem, a następnie na przemian dodajemy sok pomidorowy i mleko kokosowe tak, by zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor
- Mieszając, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu
- Podajemy z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (700 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Mleko kokosowe (115 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Papryka słodka mielona (4 g)
- Curry mielone (3 g)
- Kolendra suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym
Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…
WIĘCEJ >Pączki bekonowe
Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.
WIĘCEJ >