fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f16857a-2536-4e38-8459-bb7c0ca6d32a

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C
  • Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do czasu aż się lekko zarumienią
  • Dodajemy dynię i dusimy przez kilka minut
  • Miksujemy wszystko razem blenderem, a następnie na przemian dodajemy sok pomidorowy i mleko kokosowe tak, by zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor
  • Mieszając, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu
  • Podajemy z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub pestkami dyni

Rady dietetyka

1 porcja zupy krem to około 250-300 ml.

Uwagi

Możesz przyrządzić inne dania z dynią – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 700 g dyni
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (250 g)
  • ½ cebuli (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka curry (4 g)
  • 1 łyżeczka kolendry (4 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (4 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Ratatouille

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >