fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona dynia

Przygotowanie

  • Kroimy dynię na pół
  • Wydłubujemy łyżką pestki
  • Kroimy dynię w plastry
  • Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
  • Polewamy oliwą i sypiemy solą
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st C
  • Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
  • Gotowe

Rady dietetyka

Możemy wykorzystać również pestki dyni, które mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, włączamy termoobieg, 50 st. C i suszymy przez 3-4 godz. dopóki miąższ nie będzie suchy.

Uwagi

Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >