fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1-1

Pieczona dynia

Przygotowanie

  • Kroimy dynię na pół
  • Wydłubujemy łyżką pestki
  • Kroimy dynię w plastry
  • Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
  • Polewamy oliwą i sypiemy solą
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st C
  • Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
  • Gotowe

Rady dietetyka

Możemy wykorzystać również pestki dyni, które mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, włączamy termoobieg, 50 st. C i suszymy przez 3-4 godz. do póki miąższ nie będzie suchy.

Osoby na diecie wegańskiej mogą wymienić sobie masło na oliwę lub olej kokosowy.

Uwagi

Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 mała dynia Hokkaido (840 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Kotlety z dzika: Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie) Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną…

WIĘCEJ >