fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1-1

Pieczona dynia

Przygotowanie

  • Kroimy dynię na pół
  • Wydłubujemy łyżką pestki
  • Kroimy dynię w plastry
  • Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
  • Polewamy oliwą i sypiemy solą
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st C
  • Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
  • Gotowe

Rady dietetyka

Możemy wykorzystać również pestki dyni, które mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, włączamy termoobieg, 50 st. C i suszymy przez 3-4 godz. do póki miąższ nie będzie suchy.

Osoby na diecie wegańskiej mogą wymienić sobie masło na oliwę lub olej kokosowy.

Uwagi

Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 mała dynia Hokkaido (840 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >