fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona dynia

Przygotowanie

  • Kroimy dynię na pół
  • Wydłubujemy łyżką pestki
  • Kroimy dynię w plastry
  • Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
  • Polewamy oliwą i sypiemy solą
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st C
  • Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
  • Gotowe

Rady dietetyka

Możemy wykorzystać również pestki dyni, które mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, włączamy termoobieg, 50 st. C i suszymy przez 3-4 godz. dopóki miąższ nie będzie suchy.

Uwagi

Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jogurt naturalny z musem owocowym

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >