logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1

Pieczona dynia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b8419d2-2ed4-4f22-a156-ca811d9606f1

Przygotowanie

  • Kroimy dynię na pół
  • Wydłubujemy łyżką pestki
  • Kroimy dynię w plastry
  • Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
  • Polewamy oliwą i sypiemy solą
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st C
  • Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
  • Gotowe

Rady dietetyka

Można wykorzystać również pestki dyni, które to mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, nastawiamy termoobieg, 50 st C i suszymy ze 3-4 h do póki miąższ nie będzie suchy.
Osoby na diecie wegańskiej wymienią sobie masło na oliwę lub olej kokosowy.

Uwagi

Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić czy możesz je jeść.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 mała dynia hokkaido
  • Masło ghee, tak żeby pokryło całą blachę
  • Sól kłodawska – tyle ile lubisz

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry (…)

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl