Pieczona dynia
Pieczona dynia
Przygotowanie
- Kroimy dynię na pół
- Wydłubujemy łyżką pestki
- Kroimy dynię w plastry
- Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju)
- Polewamy oliwą i sypiemy solą
- Piekarnik nastawiamy na 200 st C
- Dynię wkładam na 30 min do piekarnika
- Gotowe
Rady dietetyka
Możemy wykorzystać również pestki dyni, które mają właściwości pasożytobójcze. Pestki kładziemy na blachę, włączamy termoobieg, 50 st. C i suszymy przez 3-4 godz. dopóki miąższ nie będzie suchy.
Uwagi
Pieczoną dynię zjada się ze skórką. Upieczoną dynię można również zmiksować i zrobić z niej pastę. Dynię można doprawić wg uznania. Dodatkowe przepisy z dynią znajdziesz w przepisach powiązanych.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczane pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…
WIĘCEJ >Sałatka Cezar
Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…
WIĘCEJ >Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…
WIĘCEJ >