fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem orzechowo-czekoladowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c140c68b8-3ecd-4b83-8006-f70139822ef1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem orzechowo-czekoladowy

Przygotowanie

  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły
  • Następnie wysypujemy orzechy na ręcznik papierowy i pocieramy, aż odpadnie z nich skórka (część skórki może się nie oddzielić)
  • Orzechy wsypujemy do młyna do mielenia kawy i mielimy
  • Zmielone orzechy przesypujemy do miski, a do młynka wsypujemy cukier (trzcinowy) i również mielimy
  • Mleko podgrzewamy w rondlu, aby było ciepłe
  • Do miski z orzechami wlewamy 3/5 ilości mleka, mieszamy i odstawiamy, aby orzechy wchłonęły płyn
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści
  • Do czekolady wsypujemy cukry i dokładnie mieszamy
  • Wszystkie składniki przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy na jednolitą masę

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 1 łyżka kremu.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Orzech laskowy (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (70 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Młynek elektryczny, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gado-gado (indonezyjskie warzywa w sosie z orzeszków ziemnych)

Gado-gado Fasolkę kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki Kapustę kroimy w paski W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Do wrzącej wody wrzucamy fasolkę i gotujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Kotlety fasolowe z chili

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >