fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jedwabisty mus czekoladowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c92167e09-ba5e-4aa6-adc2-7aefab153da0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jedwabisty mus czekoladowy

Przygotowanie

  • Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody
  • Czekoladę podgrzewamy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści)
  • Następnie ściągamy naczynie znad rondla i odstawiamy
  • Tofu przeciskamy przez sitko tylną stroną widelca, a następnie wkładamy do robota kuchennego
  • Dodajemy masę czekoladową wraz z żółtkami i miksujemy na gładką masę, po czym przenosimy do miski
  • W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera białka przez ok. 1 minutę
  • Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca
  • Masę z białek delikatnie łączymy z masą czekoladową
  • Mus rozdzielamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Mus dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tofu naturalne (200 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
  • Malina (120 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Kawa (30 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Pucharki do deserów, Robot kuchenny, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z trawą cytrynową

Trawę cytrynową grubo siekamy Imbir obieramy i drobno siekamy Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry Gdy woda zacznie ponownie wrzeć…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >