fbpx
logo
Szukaj
open close

Jedwabisty mus czekoladowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c92167e09-ba5e-4aa6-adc2-7aefab153da0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jedwabisty mus czekoladowy

Przygotowanie

  • Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody
  • Czekoladę podgrzewamy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści)
  • Następnie ściągamy naczynie znad rondla i odstawiamy
  • Tofu przeciskamy przez sitko tylną stroną widelca, a następnie wkładamy do robota kuchennego
  • Dodajemy masę czekoladową wraz z żółtkami i miksujemy na gładką masę, po czym przenosimy do miski
  • W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera białka przez ok. 1 minutę
  • Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca
  • Masę z białek delikatnie łączymy z masą czekoladową
  • Mus rozdzielamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Mus dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tofu naturalne (200 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
  • Malina (120 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Kawa (30 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Pucharki do deserów, Robot kuchenny, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Kurczak z ryżem po hiszpańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i…

WIĘCEJ >

Pieczone pieczarki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Pieczarki oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w plastry Pieczarki i cebulę układamy na papierze, skrapiamy tłuszczem oraz sokiem z…

WIĘCEJ >