Mus orzechowo – gruszkowy
Mus orzechowo – gruszkowy
Przygotowanie
- Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin
- Wsypać do miski i zalać zimną wodą
- Odstawić na 12 godz.
- Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać)
- Gruszki umyć
- Przeciąć na pół i wykroić gniazda nasienne
- Pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy
- Wrzucić gruszki
- Zasmażać około 5 min
- Odstawić na 15 min do ostygnięcia
- Blenderem zmiksować kawałki gruszek
- Wycisnąć sok z cytryny
- Dosypać orzechy
- Zmiksować na gładką masę
- Przełożyć do pucharków, kieliszków, salaterek
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia słodkich musów.
Autor
Lista składników
- Gruszka (130 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Cytryna (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z plantanów
Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…
WIĘCEJ >Bułki bezglutenowe
Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >