fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mus orzechowo – gruszkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-4-3

Mus orzechowo – gruszkowy

Przygotowanie

  • Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin
  • Wsypać do miski i zalać zimną wodą
  • Odstawić na 12 godz.
  • Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać)
  • Gruszki umyć
  • Przeciąć na pół i wykroić gniazda nasienne
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy
  • Wrzucić gruszki
  • Zasmażać około 5 min
  • Odstawić na 15 min do ostygnięcia
  • Blenderem zmiksować kawałki gruszek
  • Wycisnąć sok z cytryny
  • Dosypać orzechy
  • Zmiksować na gładką masę
  • Przełożyć do pucharków, kieliszków, salaterek

Rady dietetyka

Zamiast gruszki do przepisu możesz wykorzystać jabłko. Pamiętaj o tym, iż orzechy warto namoczyć wcześniej przez 12 godz.

Uwagi

Kilka kawałeczków przesmażonej gruszki i orzeszków odkładamy do dekoracji deserku.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia słodkich musów.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka wołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….

WIĘCEJ >