fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mus orzechowo – gruszkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mus orzechowo – gruszkowy

Przygotowanie

  • Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin
  • Wsypać do miski i zalać zimną wodą
  • Odstawić na 12 godz.
  • Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać)
  • Gruszki umyć
  • Przeciąć na pół i wykroić gniazda nasienne
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy
  • Wrzucić gruszki
  • Zasmażać około 5 min
  • Odstawić na 15 min do ostygnięcia
  • Blenderem zmiksować kawałki gruszek
  • Wycisnąć sok z cytryny
  • Dosypać orzechy
  • Zmiksować na gładką masę
  • Przełożyć do pucharków, kieliszków, salaterek

Rady dietetyka

Zamiast gruszki do przepisu możesz wykorzystać jabłko. Pamiętaj o tym, iż orzechy warto namoczyć wcześniej przez 12 godz.

Uwagi

Kilka kawałeczków przesmażonej gruszki i orzeszków odkładamy do dekoracji deserku.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia słodkich musów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >