Mus orzechowo – gruszkowy
Mus orzechowo – gruszkowy
Przygotowanie
- Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin
- Wsypać do miski i zalać zimną wodą
- Odstawić na 12 godz.
- Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać)
- Gruszki umyć
- Przeciąć na pół i wykroić gniazda nasienne
- Pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy
- Wrzucić gruszki
- Zasmażać około 5 min
- Odstawić na 15 min do ostygnięcia
- Blenderem zmiksować kawałki gruszek
- Wycisnąć sok z cytryny
- Dosypać orzechy
- Zmiksować na gładką masę
- Przełożyć do pucharków, kieliszków, salaterek
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia słodkich musów.
Autor
Lista składników
- Gruszka (130 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Cytryna (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Prosta gryczanka z malinami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem
WIĘCEJ >Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…
WIĘCEJ >Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >