Krem z dyni z okrasą z boczku
Krem z dyni z okrasą z boczku
Przygotowanie
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę
- Por kroimy w plastry
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu
- Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min
- Miksujemy blenderem
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy boczek
- Smażymy kilka minut aż się zrobi ładny, brązowy
- Nalewamy zupę do naczynia i na wierzchu kładziemy okrasę z boczku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na przygotowanie zupy dyniowej.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Por (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…
WIĘCEJ >Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…
WIĘCEJ >Żołądki indycze w sosie koperkowo-pieczarkowym
Żołądki oczyszczamy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę Ponownie zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, znów odlewamy, Jeszcze raz zalewamy świeżą wodą, lekko posoloną i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut Odcedzamy i zalewamy świeżą…
WIĘCEJ >