fbpx
logo
Szukaj
open close

Krokiety z kurczaka i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c60520711-9421-4e52-8f38-c6eb40694052
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krokiety z kurczaka i ziemniaków

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie odstawiamy mięso do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do blendera i rozdrabniamy, po czym przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski z mięsem i mieszamy
  • Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaka odcedzamy i ugniatamy na gładką masę, po czym dodajemy do miski z mięsem i mieszamy
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Lekko oprószonymi dłońmi nabieramy porcję masy i formujemy małe wałki
  • Następnie obtaczamy wałki w jaju oraz bułce tartej i układamy na papierze
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy krokiety i smażymy przez ok. 3 minuty, co jakiś czas obracając (smażymy na złoty kolor)
  • Usmażone krokiety kładziemy z powrotem na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3-4 krokiety.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Ziemniak (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bakłażan z tofu na ostro

Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera Zieleninę (kolendrę) z chili drobno siekamy i wrzucamy do blendera Do blendera dodajemy słodzik, sok oraz sos i całość dokładnie blendujemy Bakłażany kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Bezy z czekoladowym sosem custard

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier biały i dokładnie ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca,…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z fasolą po chłopsku

Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kiełbasy nakłuwamy z każdej strony widelcem, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę Następnie przenosimy kiełbasy na talerz, a z patelni…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż…

WIĘCEJ >