fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krokiety z kurczaka i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c60520711-9421-4e52-8f38-c6eb40694052
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krokiety z kurczaka i ziemniaków

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie odstawiamy mięso do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do blendera i rozdrabniamy, po czym przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski z mięsem i mieszamy
  • Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaka odcedzamy i ugniatamy na gładką masę, po czym dodajemy do miski z mięsem i mieszamy
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Lekko oprószonymi dłońmi nabieramy porcję masy i formujemy małe wałki
  • Następnie obtaczamy wałki w jaju oraz bułce tartej i układamy na papierze
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy krokiety i smażymy przez ok. 3 minuty, co jakiś czas obracając (smażymy na złoty kolor)
  • Usmażone krokiety kładziemy z powrotem na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3-4 krokiety.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Ziemniak (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili i zieleninę drobno siekamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ryż przenosimy do naczynia…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Kotlety z boczniaków

Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >