fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krokiety pieczarkowo-ziołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf31ed36-55ba-47c7-aaf2-92d214438816
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krokiety pieczarkowo-ziołowe

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do blendera i drobno blendujemy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 4-5 minut (smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną, a płyn odparuję)
  • Po ty czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę i ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto kładziemy na stolnicy i przykrywamy papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, aby nie wyschło
  • Każdy płat ciasta kroimy na pół, aby otrzymać dwa wąskie kawałki
  • Następnie smarujemy ciasto tłuszczem i składamy każdy kawałek wzdłuż, formując długi pasek
  • Ponownie smarujemy ciasto tłuszczem i nakładamy łyżkę nadzienia na koniec paska, po czym zwijamy ciasto tak, aby otrzymać trójkątny krokiet
  • W ten sposób przygotowujemy resztę krokiecików
  • Krokieciki smarujemy tłuszczem, posypujemy przyprawami (kminem) i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Krokiety możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ciasto Filo (220 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (8 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake z papai

Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Dziecięca kanapka z serem, czekoladą i owocami

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu Dodajemy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Z pomarańczy wykrawamy trójkąciki Kiwi obieramy i wykrawamy kawałki na kształt rączek…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >