fbpx
logo
Szukaj
open close

Krokiety pieczarkowo-ziołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf31ed36-55ba-47c7-aaf2-92d214438816
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krokiety pieczarkowo-ziołowe

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do blendera i drobno blendujemy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i smażymy przez ok. 4-5 minut (smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną, a płyn odparuję)
  • Po ty czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy zieleninę i ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto kładziemy na stolnicy i przykrywamy papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, aby nie wyschło
  • Każdy płat ciasta kroimy na pół, aby otrzymać dwa wąskie kawałki
  • Następnie smarujemy ciasto tłuszczem i składamy każdy kawałek wzdłuż, formując długi pasek
  • Ponownie smarujemy ciasto tłuszczem i nakładamy łyżkę nadzienia na koniec paska, po czym zwijamy ciasto tak, aby otrzymać trójkątny krokiet
  • W ten sposób przygotowujemy resztę krokiecików
  • Krokieciki smarujemy tłuszczem, posypujemy przyprawami (kminem) i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Krokiety możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ciasto Filo (220 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (8 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i…

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >

Zielona fasolka margherita

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >