fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kuszące krokiety mięsne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b79c062-ca65-4757-8270-7958c848ed1a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuszące krokiety mięsne

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Seler kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, marchewkę oraz seler i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, bułkę tartą i passatę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie mieszamy
  • Ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie i kroimy na prostokąty
  • Nadzienie dzielimy na porcję i rozkładamy wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zwijamy w wałek
  • Każdy wałek smarujemy z wierzchu mlekiem i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm
  • Krokieciki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Do krokietów możesz dodać więcej ulubionych dodatków, np. pieczarki, możesz też posypać krokiety przyprawami np. kminkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Ciasto francuskie (210 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kukurydza z miodem i musztardą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…

WIĘCEJ >

Pomarańczowe ciasteczka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Naleśniki w kształcie serca

W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…

WIĘCEJ >