Kuszące krokiety mięsne
Kuszące krokiety mięsne
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Seler kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, marchewkę oraz seler i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Dodajemy mięso, bułkę tartą i passatę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie mieszamy
- Ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie i kroimy na prostokąty
- Nadzienie dzielimy na porcję i rozkładamy wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zwijamy w wałek
- Każdy wałek smarujemy z wierzchu mlekiem i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm
- Krokieciki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Do krokietów możesz dodać więcej ulubionych dodatków, np. pieczarki, możesz też posypać krokiety przyprawami np. kminkiem.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Ciasto francuskie (210 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Passata pomidorowa (30 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kukurydza z miodem i musztardą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…
WIĘCEJ >Pomarańczowe ciasteczka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Kulki z nerkowców
Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce
WIĘCEJ >Naleśniki w kształcie serca
W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…
WIĘCEJ >