fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuszące krokiety mięsne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b79c062-ca65-4757-8270-7958c848ed1a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuszące krokiety mięsne

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Seler kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, marchewkę oraz seler i smażymy przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, bułkę tartą i passatę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie mieszamy
  • Ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie i kroimy na prostokąty
  • Nadzienie dzielimy na porcję i rozkładamy wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zwijamy w wałek
  • Każdy wałek smarujemy z wierzchu mlekiem i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm
  • Krokieciki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Do krokietów możesz dodać więcej ulubionych dodatków, np. pieczarki, możesz też posypać krokiety przyprawami np. kminkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Ciasto francuskie (210 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka w akwarium

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Oliwki kroimy w plastry i wycinamy małe kawałki na oko ryby Pomidorka kroimy w plastry Z szynki wycinamy małe trójkąciki na pysk ryby…

WIĘCEJ >

Zapiekanka marchewkowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z resztą składników. Mieszamy wszystko i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut i podajemy

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >