fbpx
logo
Szukaj
open close

Królik duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5691dbb5-b1c3-45f1-91b9-f54d9b13ca41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Królik duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką
  • Następnie wkładamy naczynie do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony po kilka minut
  • Dolewamy wino, dodajemy przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe) i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (w razie potrzeby podlewamy wodą)
  • Marchewki obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa
  • Szalotki obieramy i dodajemy do mięsa
  • Do mięsa dodajemy zieleninę i dusimy przez ok. 20 minut
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie
  • Na koniec przyprawiamy mięso (solą i pieprzem) i mieszamy
  • Mięso możemy podawać z dodatkiem ryżu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik udziec (350 g)
  • Maślanka (240 g)
  • Marchew (180 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Cebula (80 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Królik pieczony z warzywami

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 (…)

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy (…)

WIĘCEJ >