fbpx
logo
Szukaj
open close

Królik pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c892ffbd3-72d5-4a8d-9e16-47c914f75b58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Królik pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 ilości) oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Królika dzielimy na porcję, dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy marynatą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pozostały czosnek i cebulę obieramy
  • Cebulę drobno siekamy
  • Oliwki odsączamy z zalewy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy królika i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie kładziemy na ziemniakach
  • Na tłuszcz z patelni wrzucamy ząbki czosnku oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuję
  • Królika polewamy sosem, na wierzch kładziemy zielenię (rozmaryn) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie odwracamy królika na drugą stronę, dodajemy oliwki i pomidorki, wlewamy bulion i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut (do momentu, aż królik i ziemniaki będą miękkie)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królika.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik tuszka (800 g)
  • Ziemniak (800 g)
  • Bulion jarski (250 ml)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >