Królik pieczony z warzywami
Królik pieczony z warzywami
Przygotowanie
- Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 ilości) oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek) i dokładnie mieszamy
- Królika dzielimy na porcję, dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy marynatą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Pozostały czosnek i cebulę obieramy
- Cebulę drobno siekamy
- Oliwki odsączamy z zalewy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Kładziemy królika i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie kładziemy na ziemniakach
- Na tłuszcz z patelni wrzucamy ząbki czosnku oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuję
- Królika polewamy sosem, na wierzch kładziemy zielenię (rozmaryn) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie odwracamy królika na drugą stronę, dodajemy oliwki i pomidorki, wlewamy bulion i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut (do momentu, aż królik i ziemniaki będą miękkie)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królika.
Autor
Lista składników
- Królik tuszka (800 g)
- Ziemniak (800 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Wino białe wytrawne (80 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….
WIĘCEJ >Krem jarzynowy z wędzonym łososiem
Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…
WIĘCEJ >