fbpx
logo
Szukaj
open close

Królik pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c892ffbd3-72d5-4a8d-9e16-47c914f75b58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Królik pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 ilości) oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Królika dzielimy na porcję, dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy marynatą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pozostały czosnek i cebulę obieramy
  • Cebulę drobno siekamy
  • Oliwki odsączamy z zalewy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy królika i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie kładziemy na ziemniakach
  • Na tłuszcz z patelni wrzucamy ząbki czosnku oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuję
  • Królika polewamy sosem, na wierzch kładziemy zielenię (rozmaryn) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie odwracamy królika na drugą stronę, dodajemy oliwki i pomidorki, wlewamy bulion i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut (do momentu, aż królik i ziemniaki będą miękkie)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królika.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik tuszka (800 g)
  • Ziemniak (800 g)
  • Bulion jarski (250 ml)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Goleń jagnięca z warzywami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >