fbpx
logo
Szukaj
open close

Królik pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c892ffbd3-72d5-4a8d-9e16-47c914f75b58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Królik pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 ilości) oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Królika dzielimy na porcję, dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy marynatą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pozostały czosnek i cebulę obieramy
  • Cebulę drobno siekamy
  • Oliwki odsączamy z zalewy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy królika i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie kładziemy na ziemniakach
  • Na tłuszcz z patelni wrzucamy ząbki czosnku oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuję
  • Królika polewamy sosem, na wierzch kładziemy zielenię (rozmaryn) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie odwracamy królika na drugą stronę, dodajemy oliwki i pomidorki, wlewamy bulion i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut (do momentu, aż królik i ziemniaki będą miękkie)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królika.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik tuszka (800 g)
  • Ziemniak (800 g)
  • Bulion jarski (250 ml)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone udka królika z buraczkami

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy na ok. 1 godz. (…)

WIĘCEJ >

Królik w estragonie

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy do momentu, aż się zarumieni (nie powinno zbrązowieć) Dolewamy wino, dodajemy przecier (…)

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy (…)

WIĘCEJ >