Królik w estragonie
Królik w estragonie
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy do momentu, aż się zarumieni (nie powinno zbrązowieć)
- Dolewamy wino, dodajemy przecier i przyprawy (cebulę, czosnek i połowę estragonu), mieszamy, dodajemy przyprawy (pieprz), przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 30-40 minut
- Przed podaniem wyłączamy kuchenkę, dodajemy pozostałe przyprawy (estragon), mieszamy i podajemy
- Królika możemy podawać np. z ziemniakami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Królik udziec (700 g)
- Wino czerwone wytrawne (250 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Estragon suszony (6 g)
- Czosnek granulowany (3 g)
- Cebula granulowana (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Steki z papryką chili i kuskusem
Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz….
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i mieszamy Do miski z sosem przenosimy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20-30 minut…
WIĘCEJ >Kurczak w czerwonym winie z winogronami
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości) Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę Następnie wyciągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >