fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszone udka królika z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c015f46fe-8623-43cf-8dc6-8b0c7df4c1bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone udka królika z buraczkami

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Po tym czasie na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut, aby było zarumienione
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dolewamy wodę (3/5 ilości) i dusimy na małym ogniu do miękkości
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy folią aluminiową
  • Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, kładziemy na folię i skrapiamy odrobiną tłuszczu
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Następnie buraki obieramy (jak ostygną) i kroimy w pół plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy buraki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dżem, dolewamy sok z pomarańczy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż buraki się pokryją glazurą
  • Pod koniec skrapiamy buraki sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (rozmarynem)
  • Mięso wyciągamy z patelni
  • Sos z duszenia zagotowujemy, dolewamy pozostałą wodę, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Mięso wkładamy do sosu i podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik udziec (700 g)
  • Woda (205 ml)
  • Burak (200 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Królik pieczony z warzywami

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony z warzywami

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką Następnie wkładamy naczynie do lodówki na ok. 2-3 godz. Po tym (…)

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy (…)

WIĘCEJ >