fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruszonka z letnimi owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2410959-784f-4230-b5d2-3ea69f08cfa3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kruszonka z letnimi owocami

Przygotowanie

  • Orzechy drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem
  • Następnie układamy na blasze wszystkie owoce, posypujemy cukrem i skrapiamy ekstraktem z wanilii
  • Do miski wsypujemy mąkę, stopniowo dodajemy tłuszcz i zagniatamy masę palcami, aż składniki będą dobrze połączone
  • Dodajemy płatki owsiane, cukier trzcinowy oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy
  • Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu owoców i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35-40 minut (aż wierzch będzie chrupiący i złoty)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z kruszonką.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (200 g)
  • Jeżyna (200 g)
  • Jagoda leśna (150 g)
  • Malina (150 g)
  • Mąka razowa (110 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Jajo sadzone i warzywa z grilla

Bakłażana kroimy w plastry Paprykę kroimy na kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy warzywa, dodajemy przyprawy i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 3

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami oraz orzechami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Krewetki z rumem po kubańsku

Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz),…

WIĘCEJ >