Kruszonka z letnimi owocami
Kruszonka z letnimi owocami
Przygotowanie
- Orzechy drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki
- Blachę lekko smarujemy tłuszczem
- Następnie układamy na blasze wszystkie owoce, posypujemy cukrem i skrapiamy ekstraktem z wanilii
- Do miski wsypujemy mąkę, stopniowo dodajemy tłuszcz i zagniatamy masę palcami, aż składniki będą dobrze połączone
- Dodajemy płatki owsiane, cukier trzcinowy oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy
- Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu owoców i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35-40 minut (aż wierzch będzie chrupiący i złoty)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z kruszonką.
Autor
Lista składników
- Jabłko (200 g)
- Jeżyna (200 g)
- Jagoda leśna (150 g)
- Malina (150 g)
- Mąka razowa (110 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
- Orzech laskowy (50 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z batatów w boczku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy do miękkości- 20-25…
WIĘCEJ >Jajo sadzone i warzywa z grilla
Bakłażana kroimy w plastry Paprykę kroimy na kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy warzywa, dodajemy przyprawy i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy…
WIĘCEJ >Komosanka dla dziecka 3
Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami oraz orzechami jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >Krewetki z rumem po kubańsku
Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz),…
WIĘCEJ >