fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek truskawkowy z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c156d0ca9-78e4-450b-9d44-5f51026a2b16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek truskawkowy z kruszonką

Przygotowanie

  • Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy)
  • 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość dokładnie blendujemy
  • Cały czas blendując dosypujemy mąkę (3/4 ilości), proszek do pieczenia i cukier biały
  • Powstałą masę przelewamy do miski, dodajemy truskawki i mieszamy
  • Następnie przelewamy masę do formy
  • Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier trzcinowy, dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i rozcieramy całość w palcach, tak aby powstały grube grudki
  • Kruszonkę rozsypujemy z wierzchu ciasta i pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z blachy i przenosimy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Truskawka (400 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Maślanka (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (30 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…

WIĘCEJ >

Jarmuż z komosą ryżową

Komosę płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut W międzyczasie jarmuż oczyszczamy i rwiemy liście na niewielkie kawałki Cebulę kroimy w kostkę, a marchew…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >