fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek truskawkowy z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c156d0ca9-78e4-450b-9d44-5f51026a2b16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek truskawkowy z kruszonką

Przygotowanie

  • Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy)
  • 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość dokładnie blendujemy
  • Cały czas blendując dosypujemy mąkę (3/4 ilości), proszek do pieczenia i cukier biały
  • Powstałą masę przelewamy do miski, dodajemy truskawki i mieszamy
  • Następnie przelewamy masę do formy
  • Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier trzcinowy, dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i rozcieramy całość w palcach, tak aby powstały grube grudki
  • Kruszonkę rozsypujemy z wierzchu ciasta i pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z blachy i przenosimy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Truskawka (400 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Maślanka (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (30 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki (…)

WIĘCEJ >

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę (…)

WIĘCEJ >