Placek truskawkowy z kruszonką
Placek truskawkowy z kruszonką
Przygotowanie
- Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy)
- 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość dokładnie blendujemy
- Cały czas blendując dosypujemy mąkę (3/4 ilości), proszek do pieczenia i cukier biały
- Powstałą masę przelewamy do miski, dodajemy truskawki i mieszamy
- Następnie przelewamy masę do formy
- Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier trzcinowy, dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz i rozcieramy całość w palcach, tak aby powstały grube grudki
- Kruszonkę rozsypujemy z wierzchu ciasta i pieczemy przez ok. 50 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut
- Następnie wyciągamy ciasto z blachy i przenosimy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Truskawka (400 g)
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Maślanka (200 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (30 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Truskawki przekładane czekoladowym musem
Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >