fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Truskawki przekładane czekoladowym musem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3546c34-3a36-4ad2-8893-27a000f4b389-1

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Przygotowanie

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut.
  • Awokado obieramy ze skórki.
  • Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce) i awokado. Wszystko blendujemy na wysokich obrotach, aż otrzymamy puszystą, gładką masę.
  • Chowamy masę na 30 minut do lodówki.
  • Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części.
  • W pucharkach układamy naprzemiennie truskawki z musem. Do wyłożenia musu używamy torebki przeznaczonej do zamrażania żywności z naciętym rogiem. Dekorujemy listkami mięty.
  • Deser można jeszcze chwilę schłodzić w lodówce.

Rady dietetyka

Kakao można zamiennie stosować z karobem.

Uwagi

Można wykorzystać w przepisie dowolne, ulubione owoce – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 8 suszonych daktyli (40 g)
  • 2 łyżki karobu (24 g)
  • 100 g śmietanki kokosowej z lodówki
  • 1 awokado (140 g)
  • 400 g truskawek

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Pucharki do deserów
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem

Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.

WIĘCEJ >