Truskawki przekładane czekoladowym musem
Truskawki przekładane czekoladowym musem
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut.
- Awokado obieramy ze skórki.
- Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce) i awokado. Wszystko blendujemy na wysokich obrotach, aż otrzymamy puszystą, gładką masę.
- Chowamy masę na 30 minut do lodówki.
- Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części.
- W pucharkach układamy naprzemiennie truskawki z musem. Do wyłożenia musu używamy torebki przeznaczonej do zamrażania żywności z naciętym rogiem. Dekorujemy listkami mięty.
- Deser można jeszcze chwilę schłodzić w lodówce.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Truskawka (400 g)
- Awokado (140 g)
- Śmietanka kokosowa (100 g)
- Daktyl (40 g)
- Karob (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy W szklance mieszamy…
WIĘCEJ >Jagodowy pudding z tapioki
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…
WIĘCEJ >Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Chleb z tapioki
Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).
WIĘCEJ >