Kulki wieprzowe z curry
Kulki wieprzowe z curry
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pastę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę, co jakiś czas mieszając
- Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy bułkę tartą, zawartość patelni oraz zieleninę (kolendrę) i delikatnie łączymy dłońmi
- Następnie formujemy z masy kulki równej wielkości
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy kulki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) i mieszamy
- Kulki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina mięso mielone (250 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pasta curry czerwona (25 g)
- Czosnek (10 g)
- Bułka tarta (8 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Słodko-kwaśne kulki mięsne
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski wkładamy mięso, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie układamy na blasze i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Kulki mięsne
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty…
WIĘCEJ >Kulki mięsne w stylu japońskim
Cebulę z czosnkiem drobno siekamy Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki Kapustę drobno kroimy Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski,…
WIĘCEJ >Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem
Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze…
WIĘCEJ >