fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki wieprzowe z curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3f6f7c8-b706-42fb-86f9-0c5ca20a7418
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kulki wieprzowe z curry

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pastę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę, co jakiś czas mieszając
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy bułkę tartą, zawartość patelni oraz zieleninę (kolendrę) i delikatnie łączymy dłońmi
  • Następnie formujemy z masy kulki równej wielkości
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy kulki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) i mieszamy
  • Kulki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pasta curry czerwona (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nożyczki, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Owocowa owieczka

Banana kroimy w plastry (razem ze skórką) Z kiwi wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek Winogrono kroimy w bardzo cienkie plastry Jabłko kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owieczki, tak…

WIĘCEJ >