fbpx
logo
Szukaj
open close

Kulki wieprzowe z curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3f6f7c8-b706-42fb-86f9-0c5ca20a7418
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kulki wieprzowe z curry

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pastę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę, co jakiś czas mieszając
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy bułkę tartą, zawartość patelni oraz zieleninę (kolendrę) i delikatnie łączymy dłońmi
  • Następnie formujemy z masy kulki równej wielkości
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy kulki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) i mieszamy
  • Kulki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pasta curry czerwona (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nożyczki, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ogórkowe serduszka

Z ogórka wycinamy serduszka i kawałki przypominające półkola (tak jak na załączonym obrazku) Z pomidora wycinamy serduszka Szczypiorek kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym…

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Zimowy deser owocowy

Do rondla wsypujemy cukier i przyprawy (cynamon), dodajemy ekstrakt z wanilii, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści) Figi kroimy na pół i…

WIĘCEJ >