Słodko-kwaśne kulki mięsne
Słodko-kwaśne kulki mięsne
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Do miski wkładamy mięso, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (kulki powinny być zwarte, ale niedopieczone w środku)
- Następnie przenosimy kulki do naczynia żaroodpornego
- Do rondla wlewamy połowoę soku pomarańczowego, sos chili, sos sojowy i ocet, dosypujemy cukier i wolno podgrzewamy
- Pozostały sok pomarańczowy ucieramy z mąkę, a następnie dodajemy do sosu i mieszamy
- Sos podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieję
- Następnie polewamy sosem kulki mięsne i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek mięsnych.
Kulki możesz opcjonalnie posypać sezamem.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (800 g)
- Sok z pomarańczy 100% (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (75 g)
- Sos chili (słodki) (40 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek granulowany (0.5 g)
- Bazylia suszona (0.5 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
- Cebula granulowana (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczana sówka
Placki ziemniaczane Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski…
WIĘCEJ >Krem z pieczarek z grzankami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy…
WIĘCEJ >Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >Kanapka z szynką i sałatą
Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy
WIĘCEJ >