fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodko-kwaśne kulki mięsne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20533c2c-ac0c-45ef-97c3-85e718cbff68
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodko-kwaśne kulki mięsne

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Do miski wkładamy mięso, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (kulki powinny być zwarte, ale niedopieczone w środku)
  • Następnie przenosimy kulki do naczynia żaroodpornego
  • Do rondla wlewamy połowoę soku pomarańczowego, sos chili, sos sojowy i ocet, dosypujemy cukier i wolno podgrzewamy
  • Pozostały sok pomarańczowy ucieramy z mąkę, a następnie dodajemy do sosu i mieszamy
  • Sos podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieję
  • Następnie polewamy sosem kulki mięsne i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek mięsnych.

Kulki możesz opcjonalnie posypać sezamem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (800 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (75 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)
  • Cebula granulowana (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki warzywno-bekonowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papierze układamy plastry bekonu i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż boczek będzie złoty i chrupiący) Następnie przekładamy boczek…

WIĘCEJ >

Krewetki w sosie teriyaki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści) Krewetki wkładamy…

WIĘCEJ >

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią) Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy,…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >