fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodko-kwaśne kulki mięsne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20533c2c-ac0c-45ef-97c3-85e718cbff68
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodko-kwaśne kulki mięsne

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Do miski wkładamy mięso, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (kulki powinny być zwarte, ale niedopieczone w środku)
  • Następnie przenosimy kulki do naczynia żaroodpornego
  • Do rondla wlewamy połowoę soku pomarańczowego, sos chili, sos sojowy i ocet, dosypujemy cukier i wolno podgrzewamy
  • Pozostały sok pomarańczowy ucieramy z mąkę, a następnie dodajemy do sosu i mieszamy
  • Sos podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieję
  • Następnie polewamy sosem kulki mięsne i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek mięsnych.

Kulki możesz opcjonalnie posypać sezamem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (800 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (75 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)
  • Cebula granulowana (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczana sówka

Placki ziemniaczane Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski…

WIĘCEJ >

Krem z pieczarek z grzankami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy…

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Kanapka z szynką i sałatą

Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy

WIĘCEJ >