fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti z kulkami mięsnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c7cb05-2247-42b6-820a-804bc2418d5c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
  • Dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pozostałą cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kulki mięsne i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Dodajemy przecier oraz przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (al dente), a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem z kulkami i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (400 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >

Zupa z porem i papryką

Por kroimy w półksiężyce Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion, mieszamy i całość podgrzewamy przez…

WIĘCEJ >

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >