fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z kulkami mięsnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54c7cb05-2247-42b6-820a-804bc2418d5c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
  • Dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pozostałą cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kulki mięsne i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Dodajemy przecier oraz przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (al dente), a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem z kulkami i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (400 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >