fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti alla puttanesca

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0852c08e-17cd-4a97-a8a4-7f039c9c4438
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti alla puttanesca

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i przykrywamy pokrywką
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy sos oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Do tego dania opcjonalnie możesz dodać kapary.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Anchois (sardela) (5 g)
  • Chili (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Klasyczne fondue serowe

Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy na średnim ogniu, dokładnie mieszając Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla…

WIĘCEJ >

Zupa rybna, jarzynowa

Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >