Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Ściągamy patelnię z kuchenki i przykrywamy pokrywką
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Dodajemy sos oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.
Do tego dania opcjonalnie możesz dodać kapary.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Spaghetti (400 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Anchois (sardela) (5 g)
- Chili (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.