fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti alla puttanesca

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-318
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti alla puttanesca

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i przykrywamy pokrywką
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy sos oraz połowę zieleniny i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Anchois (sardela) (5 g)
  • Chili (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sadzone jajo na ryżu z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Piersi kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały cieńsze plastry Każdy plaster mięsa kładziemy na papier, a na wierzch kładziemy plaster ananasa Blachę…

WIĘCEJ >

Pancake – truskawkowy słonecznik

Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >