fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese z kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-300
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti bolognese z kiełbasą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Odcinamy końcówki kiełbas i wyciskamy mięso (skórki wyrzucamy), a następnie drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy farsz z kiełbas i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kiełbasa surowa (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy Cukinię kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >