Spaghetti bolognese z kiełbasą
Spaghetti bolognese z kiełbasą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę grubo siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Odcinamy końcówki kiełbas i wyciskamy mięso (skórki wyrzucamy), a następnie drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy farsz z kiełbas i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa surowa (400 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Spaghetti (400 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z warzywami
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Limonkę kroimy na ćwiartki…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Kurczak, ryż, pomidory
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >