fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8615b9d-6c30-41b3-8278-e4183cf8f459-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii).
  • Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się już skroić bo jest nieporęczna. Można tą resztkę dodać do sosu z awokado.
  • Pokrojoną cukinię przełożyć do miski i zalewać wrzątkiem.
  • W międzyczasie zrobić sos.
  • Do blendera kielichowego wrzucić obrane awokado, ugotowaną pietruszkę, bazylię i sok z cytryny.
  • Zmiksować na dosyć gładką masę. Nie musi być idealnie gładka, może zawierać niewielkie grudki.
  • Podgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać go delikatnie przez chwilę, aż uwolni swój aromat, ale bardzo ostrożnie, żeby się nie przypalił. Powinno to trwać maksymalnie dwie minuty.
  • Na patelnię dodać sos z awokado i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać odcedzoną cukinię i ponownie wymieszać. Danie jest gotowe do spożycia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz przyrządzić równie smaczne warzywne spaghetti – powiązane przepisy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 ugotowana pietruszka w korzeniu (80 g) – opcjonalnie
  • 14 listków bazylii (14 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej (5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >