fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8615b9d-6c30-41b3-8278-e4183cf8f459-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii).
  • Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się już skroić bo jest nieporęczna. Można tą resztkę dodać do sosu z awokado.
  • Pokrojoną cukinię przełożyć do miski i zalewać wrzątkiem.
  • W międzyczasie zrobić sos.
  • Do blendera kielichowego wrzucić obrane awokado, ugotowaną pietruszkę, bazylię i sok z cytryny.
  • Zmiksować na dosyć gładką masę. Nie musi być idealnie gładka, może zawierać niewielkie grudki.
  • Podgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać go delikatnie przez chwilę, aż uwolni swój aromat, ale bardzo ostrożnie, żeby się nie przypalił. Powinno to trwać maksymalnie dwie minuty.
  • Na patelnię dodać sos z awokado i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać odcedzoną cukinię i ponownie wymieszać. Danie jest gotowe do spożycia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia spaghetti warzywnego.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Awokado (140 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Szparagi z spaghetti warzywnym

Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, (…)

WIĘCEJ >