Spaghetti z kremowym sosem z awokado
Spaghetti z kremowym sosem z awokado
Przygotowanie
- Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii).
- Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się już skroić bo jest nieporęczna. Można tą resztkę dodać do sosu z awokado.
- Pokrojoną cukinię przełożyć do miski i zalewać wrzątkiem.
- W międzyczasie zrobić sos.
- Do blendera kielichowego wrzucić obrane awokado, ugotowaną pietruszkę, bazylię i sok z cytryny.
- Zmiksować na dosyć gładką masę. Nie musi być idealnie gładka, może zawierać niewielkie grudki.
- Podgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać go delikatnie przez chwilę, aż uwolni swój aromat, ale bardzo ostrożnie, żeby się nie przypalił. Powinno to trwać maksymalnie dwie minuty.
- Na patelnię dodać sos z awokado i wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać odcedzoną cukinię i ponownie wymieszać. Danie jest gotowe do spożycia.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz przyrządzić równie smaczne warzywne spaghetti – powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 1 awokado (140 g)
- 1 ugotowana pietruszka w korzeniu (80 g) – opcjonalnie
- 14 listków bazylii (14 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej (5 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gruszkotka
Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami
Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >