fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8615b9d-6c30-41b3-8278-e4183cf8f459-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii).
  • Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się już skroić bo jest nieporęczna. Można tą resztkę dodać do sosu z awokado.
  • Pokrojoną cukinię przełożyć do miski i zalewać wrzątkiem.
  • W międzyczasie zrobić sos.
  • Do blendera kielichowego wrzucić obrane awokado, ugotowaną pietruszkę, bazylię i sok z cytryny.
  • Zmiksować na dosyć gładką masę. Nie musi być idealnie gładka, może zawierać niewielkie grudki.
  • Podgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać go delikatnie przez chwilę, aż uwolni swój aromat, ale bardzo ostrożnie, żeby się nie przypalił. Powinno to trwać maksymalnie dwie minuty.
  • Na patelnię dodać sos z awokado i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać odcedzoną cukinię i ponownie wymieszać. Danie jest gotowe do spożycia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz przyrządzić równie smaczne warzywne spaghetti – powiązane przepisy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 ugotowana pietruszka w korzeniu (80 g) – opcjonalnie
  • 14 listków bazylii (14 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej (5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Karkówka z suszonymi pomidorami

Karkówkę układamy z przyprawami w misie wolnowaru Dodajemy wody Pomidory suszone namaczamy we wrzątku i kroimy na małe kawałki Dodajemy do mięsa Włączamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. albo na całą noc…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >