Kulki mięsne
Kulki mięsne
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty i przyprawy (pieprz), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Następnie wyciągamy kulki z piekarnika i w każdą wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było brać kulki do ręki
- Do miski wlewamy pozostałą passatę, dodajemy śmietanę i mieszamy (opcjonalnie możemy dodać przyprawy np. sól i pieprz)
- Kulki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…
WIĘCEJ >Groszek z boczkiem i miętą
Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy cebulę z boczkiem…
WIĘCEJ >Kanapki z serem pleśniowym, suszoną morelą i oliwkami
Bagietkę kroimy w plastry Każdy plaster smarujemy tłuszczem Na kanapki nakładamy sałatę, ser, morelę oraz oliwkę i całość posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >