fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki mięsne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1d9571d-dd50-468f-bab9-7ea46af14661
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kulki mięsne

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty i przyprawy (pieprz), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Następnie wyciągamy kulki z piekarnika i w każdą wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było brać kulki do ręki
  • Do miski wlewamy pozostałą passatę, dodajemy śmietanę i mieszamy (opcjonalnie możemy dodać przyprawy np. sól i pieprz)
  • Kulki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Groszek z boczkiem i miętą

Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy cebulę z boczkiem…

WIĘCEJ >

Kanapki z serem pleśniowym, suszoną morelą i oliwkami

Bagietkę kroimy w plastry Każdy plaster smarujemy tłuszczem Na kanapki nakładamy sałatę, ser, morelę oraz oliwkę i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >