fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak cacciatore

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd212cbd9-7c92-4da8-8fa0-714a79d6f4c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak cacciatore

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy w cienkie plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż nabierze złotego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, seler oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i dusimy sos do momentu, aż zgęstnieję, a jego objętość zmniejszy się o połowę
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >