fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak cacciatore

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd212cbd9-7c92-4da8-8fa0-714a79d6f4c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak cacciatore

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy w cienkie plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż nabierze złotego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, seler oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i dusimy sos do momentu, aż zgęstnieję, a jego objętość zmniejszy się o połowę
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Banan

Banana umyć, odciąć końce i obrać

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana, orzechy, warzywa

Kasze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu jak na załączonym obrazku, awokado…

WIĘCEJ >