fbpx
Szukaj
open close

Kurczak cacciatore

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd212cbd9-7c92-4da8-8fa0-714a79d6f4c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak cacciatore

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy w cienkie plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż nabierze złotego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, seler oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i dusimy sos do momentu, aż zgęstnieję, a jego objętość zmniejszy się o połowę
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >