Kurczak cacciatore
Kurczak cacciatore
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy w cienkie plasterki
- Boczek kroimy w kostkę
- Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż nabierze złotego koloru)
- Następnie przenosimy mięso na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
- W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, seler oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy wino i dusimy sos do momentu, aż zgęstnieję, a jego objętość zmniejszy się o połowę
- Dodajemy z powrotem mięso, pomidory, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Pomidor w puszce (800 g)
- Pieczarka (świeża) (400 g)
- Woda (250 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Grillowany kurczak po tajsku
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >