fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak po libańsku z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a25eded-dc50-4056-83d7-9d51240692b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak po libańsku z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i goździki) i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty
  • Po tym czasie usuwamy z patelni przyprawy (goździki)
  • Na patelnię dodajemy winogrona i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wino, sok z cytryny i bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Kiedy sos nabierze konsystencję gęstego syropu – ściągamy patelnię z kuchenki o odstawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Do miski z cebulą dodajemy mąkę oraz przyprawy (pieprz, tymianek i chili) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
  • Mieszankę z cebulą wklepujemy w każdy kawałek mięsa i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękki)
  • Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu
  • Orzechy drobno siekamy
  • Mięso układamy na pomidorach, polewamy sosem i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Pomarańcza (200 g)
  • Sałata lodowa (100 g)
  • Orzech pekan (60 g)
  • Granat (35 g)
  • Rukola (30 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Miód lipowy (72 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Słoiczek, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Surówka z kapustą pekińską

Jabłka i marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do miski i zalewamy sokiem z limonki Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do miski Majonez mieszamy z przyprawami (czosnkiem), dodajemy do miski z warzywami i całość…

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Ser kroimy w kostkę Pomidory kroimy w ósemki Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Sałatę targamy na części Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i…

WIĘCEJ >

Surówka selerowa z orzechami włoskimi

Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i z przyprawami, po czym polewamy sosem surówkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >