fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak po libańsku z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a25eded-dc50-4056-83d7-9d51240692b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak po libańsku z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i goździki) i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty
  • Po tym czasie usuwamy z patelni przyprawy (goździki)
  • Na patelnię dodajemy winogrona i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wino, sok z cytryny i bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Kiedy sos nabierze konsystencję gęstego syropu – ściągamy patelnię z kuchenki o odstawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Do miski z cebulą dodajemy mąkę oraz przyprawy (pieprz, tymianek i chili) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
  • Mieszankę z cebulą wklepujemy w każdy kawałek mięsa i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękki)
  • Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu
  • Orzechy drobno siekamy
  • Mięso układamy na pomidorach, polewamy sosem i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Pomarańcza (200 g)
  • Sałata lodowa (100 g)
  • Orzech pekan (60 g)
  • Granat (35 g)
  • Rukola (30 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Miód lipowy (72 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Słoiczek, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka

Komosę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i pochłonięcia całego mleka) Następnie ugotowaną komosę blendujemy Dodajemy cukier i mieszamy

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >