Kurczak po libańsku z orzechami
Kurczak po libańsku z orzechami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i goździki) i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty
- Po tym czasie usuwamy z patelni przyprawy (goździki)
- Na patelnię dodajemy winogrona i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy wino, sok z cytryny i bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
- Kiedy sos nabierze konsystencję gęstego syropu – ściągamy patelnię z kuchenki o odstawiamy do ostygnięcia
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Do miski z cebulą dodajemy mąkę oraz przyprawy (pieprz, tymianek i chili) i dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
- Mieszankę z cebulą wklepujemy w każdy kawałek mięsa i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękki)
- Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu
- Orzechy drobno siekamy
- Mięso układamy na pomidorach, polewamy sosem i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Kurczak pierś (200 g)
- Pomarańcza (200 g)
- Sałata lodowa (100 g)
- Orzech pekan (60 g)
- Granat (35 g)
- Rukola (30 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos
- Miód lipowy (72 g)
- Musztarda (40 g)
- Sok z pomarańczy 100% (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cynamon mielony (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Surówka z kapustą pekińską
Jabłka i marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do miski i zalewamy sokiem z limonki Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do miski Majonez mieszamy z przyprawami (czosnkiem), dodajemy do miski z warzywami i całość…
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Ser kroimy w kostkę Pomidory kroimy w ósemki Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Sałatę targamy na części Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i…
WIĘCEJ >Surówka selerowa z orzechami włoskimi
Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i z przyprawami, po czym polewamy sosem surówkę…
WIĘCEJ >Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…
WIĘCEJ >