Chrupiący kurczak z szałwią
Chrupiący kurczak z szałwią
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Garnek stawiamy na kuchenkę i smażymy ziemniaki przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do miski wsypujemy przyprawy (koper i paprykę) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony mieszanką przypraw
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony
- Jabłka kroimy w ósemki (gniazda nasienne usuwamy)
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, ziemniaki z czosnkiem i jabłka, całość posypujemy liśćmi szałwii i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (700 g)
- Kurczak udko (640 g)
- Jabłko czerwone (360 g)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Szałwia (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >