fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiący kurczak z szałwią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc6e9df3-1a51-4595-8662-d626d26487f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiący kurczak z szałwią

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Garnek stawiamy na kuchenkę i smażymy ziemniaki przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do miski wsypujemy przyprawy (koper i paprykę) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony mieszanką przypraw
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony
  • Jabłka kroimy w ósemki (gniazda nasienne usuwamy)
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, ziemniaki z czosnkiem i jabłka, całość posypujemy liśćmi szałwii i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (700 g)
  • Kurczak udko (640 g)
  • Jabłko czerwone (360 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Po tym czasie dodajemy…

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >

Potrawka z dorsza w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w piórka Paprykę kroimy w kostkę Rybę kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy czosnek z papryką i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >