Chrupiący kurczak z szałwią
Chrupiący kurczak z szałwią
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Garnek stawiamy na kuchenkę i smażymy ziemniaki przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do miski wsypujemy przyprawy (koper i paprykę) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony mieszanką przypraw
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony
- Jabłka kroimy w ósemki (gniazda nasienne usuwamy)
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, ziemniaki z czosnkiem i jabłka, całość posypujemy liśćmi szałwii i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (700 g)
- Kurczak udko (640 g)
- Jabłko czerwone (360 g)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Szałwia (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tosty z sałatą, cebulą, pomidorem i serem
Kromki chleba smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w krążki Pomidora kroimy w plastry Na dwóch kromkach układamy wszystkie składniki i przykrywamy drugą kromką Tak przygotowane kanapki wkładamy do tostera i podgrzewamy do momentu, aż…
WIĘCEJ >Curry z jagnięciną i szpinakiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin i chili), mieszamy i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe po kajeńsku
Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), polewamy sokiem ananasowym i sosem sojowym, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę Mięso wyciągamy z marynaty…
WIĘCEJ >Aromatyczny gulasz rybny
Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >