fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak smażony z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ceeb4be-eb51-4c3a-b7be-2f60281b9284
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak smażony z trawą cytrynową

Przygotowanie

Kurczak

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski
  • Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24 godz.)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-6 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos, dolewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Następnie dolewamy drugą połowę bulionu, mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Mięso nakładamy na talerze i podajemy
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z ryżem, kaszą lub innymi, ulubionymi dodatkami

Marynata

  • Trawę drobno siekamy
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Groszek z boczkiem i miętą

Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy cebulę z boczkiem…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Naleśniczki kokosowe

Do miski wybijamy jaja, dodajemy połowę tłuszczu, cukier i przyprawy (sól), dolewamy mleko i dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i mieszamy Wszystkie składniki (poza drugą połową tłuszczu) razem łączymy…

WIĘCEJ >

Potrawka z serc drobiowych

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Serca dokładnie oczyszczamy z białych części Podgardle kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą)…

WIĘCEJ >