fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak smażony z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ceeb4be-eb51-4c3a-b7be-2f60281b9284
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak smażony z trawą cytrynową

Przygotowanie

Kurczak

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski
  • Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24 godz.)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-6 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos, dolewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Następnie dolewamy drugą połowę bulionu, mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Mięso nakładamy na talerze i podajemy
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z ryżem, kaszą lub innymi, ulubionymi dodatkami

Marynata

  • Trawę drobno siekamy
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…

WIĘCEJ >

Owsianka z czereśniami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >