Kurczak smażony z trawą cytrynową
Kurczak smażony z trawą cytrynową
Przygotowanie
Kurczak
- Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski
- Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24 godz.)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-6 minut, cały czas mieszając
- Dodajemy sos, dolewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
- Następnie dolewamy drugą połowę bulionu, mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Mięso nakładamy na talerze i podajemy
- Opcjonalnie możemy podawać mięso z ryżem, kaszą lub innymi, ulubionymi dodatkami
Marynata
- Trawę drobno siekamy
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >Frittata z dziczyzną z wolnowaru
Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…
WIĘCEJ >Owsianka z czereśniami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >