fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z kurczakiem po tajsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-372
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z kurczakiem po tajsku

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Mięso kroimy w paski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Dolewamy mleko i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Wrzucamy mięso, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz kiełki i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie dorzucamy połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (800 ml)
  • Kurczak pierś (500 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Kiełki fasoli Mung (50 g)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pankejki jaglane

Wszystkie składniki (poza tłuszczem i owocami) razem mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy (jeśli masa jest zbyt gęsta – dodajemy więcej jogurtu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok….

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Pomidorowe bałwanki

Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…

WIĘCEJ >

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Bakłażany kroimy w pół plastry Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i…

WIĘCEJ >