fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z kurczakiem po tajsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4cf2c8b-497b-4172-a1eb-a50ed3ea4d61
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z kurczakiem po tajsku

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Mięso kroimy w paski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Dolewamy mleko i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Wrzucamy mięso, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz kiełki i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie dorzucamy połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (800 ml)
  • Kurczak pierś (500 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Kiełki fasoli Mung (50 g)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinak cytrynowy

Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >