fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z ziemniaków i kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbf1f1c3-91da-479d-b853-17d678ba3f47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Curry z ziemniaków i kalafiora

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidory kroimy w większą kostkę
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z ziemniakami i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy imbir i przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i garam masalę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy pomidory, kalafior i groszek, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań curry.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Garam masala (3 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czernina, czarna polewka

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę  W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Ryż z salami – krówka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następ[nie odcedzamy Połowę salami kroimy na pół Oliwki kroimy na kawałki (wycinamy oczy, rzęsy i nos) Z sera wycinamy trójkąty na kształt uszów Wszystkie…

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…

WIĘCEJ >