fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z ziemniaków i kalafiora

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-148
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Curry z ziemniaków i kalafiora

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidory kroimy w większą kostkę
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z ziemniakami i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy imbir i przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i garam masalę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy pomidory, kalafior i groszek, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań curry.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Garam masala (3 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok….

WIĘCEJ >

Schab w kokosowej panierce z kalafiorem

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Mięso z każdej strony posypujemy przyprawami, a następnie obtaczamy w mące kokosowej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Chorizo z marchewką

Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut

WIĘCEJ >