fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z ziemniaków i kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbf1f1c3-91da-479d-b853-17d678ba3f47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Curry z ziemniaków i kalafiora

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidory kroimy w większą kostkę
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z ziemniakami i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy imbir i przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i garam masalę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy pomidory, kalafior i groszek, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań curry.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Garam masala (3 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >

Mix sałat

Sałaty i kiełki rozkładamy na talerzach Sezam prażymy na suchej patelni Sałaty polewamy tłuszczem i posypujemy sezamem, lnem oraz przyprawami

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy na pół Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia…

WIĘCEJ >