Curry z ziemniaków i kalafiora
Curry z ziemniaków i kalafiora
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Pomidory kroimy w większą kostkę
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z ziemniakami i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy imbir i przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i garam masalę), mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy pomidory, kalafior i groszek, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań curry.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (400 g)
- Kalafior (400 g)
- Pomidor (340 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Garam masala (3 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Spring rolls sajgonki
Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…
WIĘCEJ >