fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak po zbójnicku zapiekany z ziemniakach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67a24e44-42d4-4ef3-aabd-75d4a3561ada
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak po zbójnicku zapiekany z ziemniakach

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy tłuszczem
  • Następnie wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut
  • Gdy ziemniaki będą miękkie – wyciągamy je z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy (zachowujemy skórkę i miąższ)
  • Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • Przyprawy wsypujemy do miski i mieszamy, a następnie połową przyprawy oprószamy kurczaka
  • Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż wytopi się z niego tłuszcz
  • Nadmiar tłuszczu wylewamy z patelni
  • Na patelnię z boczkiem dodajemy kurczaka i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki
  • Na patelnię dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy miąższ z ziemniaków, cebulę, grzyby, połowę sera oraz pozostałą przyprawę i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki napełniamy przygotowanym farszem i kładziemy na blachę
  • Następnie posypujemy ziemniaki pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Oscypek (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Curry z kurczaka z pieprzem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski (…)

WIĘCEJ >

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i (…)

WIĘCEJ >

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta Następnie przenosimy mięso do (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę z czosnkiem obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki (wg uznania) (…)

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >