fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z kurczaka z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca5992994-474d-4019-b75d-ae47ffbd464a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z kurczaka z pieprzem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy sok z ananasa oraz bulion i zagotowujemy
  • Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sok z ananasa 100% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażona wieprzowina z kapustą pak choi

Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…

WIĘCEJ >