Curry z kurczaka z pieprzem
Curry z kurczaka z pieprzem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Wlewamy sok z ananasa oraz bulion i zagotowujemy
- Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.
Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sok z ananasa 100% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Aromatyczne tajskie curry z indyka
Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając Dolewamy pozostałe mleko oraz bulion i zagotowujemy Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i gotujemy przez…
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >