fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z karmelizowaną cebulą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-347
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta
  • Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Następnie posypujemy cebulę cukrem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i pozostały sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut
  • Mięso wyciągamy z marynaty i posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cebula (450 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Bulion mięsny (90 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >

Wykwintny kurczak a l’orange

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >