Kurczak z karmelizowaną cebulą
Kurczak z karmelizowaną cebulą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta
- Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Następnie posypujemy cebulę cukrem i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i pozostały sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut
- Mięso wyciągamy z marynaty i posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 4 minuty z każdej strony
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Cebula (525 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ser żółty (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…
WIĘCEJ >