fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z karmelizowaną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9677aa2-3ae9-4189-bc23-7b1c777e025c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta
  • Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Następnie posypujemy cebulę cukrem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i pozostały sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut
  • Mięso wyciągamy z marynaty i posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cebula (525 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ser żółty (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi

Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Pieczony indyk z kasztanami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem…

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >