Kurczak z karmelizowaną cebulą
Kurczak z karmelizowaną cebulą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta
- Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Następnie posypujemy cebulę cukrem i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i pozostały sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut
- Mięso wyciągamy z marynaty i posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 4 minuty z każdej strony
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Cebula (525 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ser żółty (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi
Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…
WIĘCEJ >Pieczony indyk z kasztanami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem…
WIĘCEJ >