fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Ogórka „kroimy” obieraczką w cienkie wstążki i przenosimy do osobnej miski
  • Cukier łączymy z octem, dokładnie mieszamy i polewamy tą mieszanką ogórki
  • Dodajemy zieleniną, mieszamy, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem
  • Kawałki mięsa nadziewamy na patyki do szaszłyków
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-20 minut, co jakiś czas obracając
  • Szaszłyki podajemy z surówką z ogórków

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ogórek długi (300 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Pasta curry czerwona (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki czarnej odkrawamy plaster na kształt nosa i małe kółka…

WIĘCEJ >

Gryczany piesek z warzywami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z mozzarelli wycinamy małe kółka Z oliwki wycinamy oczka i nosek Pomidorka kroimy na pół Z szynki wycinamy pyszczek Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu Kaszę odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie musztardowym

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Mięso…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >