fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb957cf6-55a3-418a-86c2-e5d442f71ffb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Ogórka „kroimy” obieraczką w cienkie wstążki i przenosimy do osobnej miski
  • Cukier łączymy z octem, dokładnie mieszamy i polewamy tą mieszanką ogórki
  • Dodajemy zieleniną, mieszamy, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem
  • Kawałki mięsa nadziewamy na patyki do szaszłyków
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-20 minut, co jakiś czas obracając
  • Szaszłyki podajemy z surówką z ogórków

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ogórek długi (300 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Pasta curry czerwona (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka z orzechami makadamia

Boczek kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Curry z wołowiną i ziemniakami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Dziecięce gofry

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki Masę wylewamy do rozgrzanej…

WIĘCEJ >