Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy na kawałki
- Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Ogórka „kroimy” obieraczką w cienkie wstążki i przenosimy do osobnej miski
- Cukier łączymy z octem, dokładnie mieszamy i polewamy tą mieszanką ogórki
- Dodajemy zieleniną, mieszamy, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
- Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem
- Kawałki mięsa nadziewamy na patyki do szaszłyków
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-20 minut, co jakiś czas obracając
- Szaszłyki podajemy z surówką z ogórków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ogórek długi (300 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Pasta curry czerwona (100 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Udka z orzechami makadamia
Boczek kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Burger z dziczyzny
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)
WIĘCEJ >Curry z wołowiną i ziemniakami
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…
WIĘCEJ >Dziecięce gofry
W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki Masę wylewamy do rozgrzanej…
WIĘCEJ >