Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy na kawałki
- Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Ogórka „kroimy” obieraczką w cienkie wstążki i przenosimy do osobnej miski
- Cukier łączymy z octem, dokładnie mieszamy i polewamy tą mieszanką ogórki
- Dodajemy zieleniną, mieszamy, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
- Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem
- Kawałki mięsa nadziewamy na patyki do szaszłyków
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-20 minut, co jakiś czas obracając
- Szaszłyki podajemy z surówką z ogórków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ogórek długi (300 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Pasta curry czerwona (100 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pikantne szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…
WIĘCEJ >Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3…
WIĘCEJ >Grillowane szaszłyki krewetkowe
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…
WIĘCEJ >Szaszłyki drobiowo-cukiniowe
Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…
WIĘCEJ >