fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowane szaszłyki krewetkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04ba30e0-40b9-403d-a96c-62040c48599b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą się podczas smażenia)
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy krewetki, tak aby główki znajdowały się na końcu patyków
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (tymianek i liście laurowe) oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 5-6 minut (w trakcie smażenia smarujemy krewetki marynatą)
  • Krewetki nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami

Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Ziemniaki w pomidorach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do…

WIĘCEJ >

Żeberka z grilla w syropie klonowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza żeberkami) i całość dokładnie mieszamy Płaty żeber kroimy na pojedyncze żeberka, wkładamy do miski z marynatą i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >