fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowane szaszłyki krewetkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04ba30e0-40b9-403d-a96c-62040c48599b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą się podczas smażenia)
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy krewetki, tak aby główki znajdowały się na końcu patyków
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (tymianek i liście laurowe) oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 5-6 minut (w trakcie smażenia smarujemy krewetki marynatą)
  • Krewetki nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z cukinią

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-6 minut Dodajemy kaszę oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Kalifornijskie sushi

Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >