fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowane szaszłyki krewetkowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-245
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą się podczas smażenia)
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy krewetki, tak aby główki znajdowały się na końcu patyków
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (tymianek i liście laurowe) oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 5-6 minut (w trakcie smażenia smarujemy krewetki marynatą)
  • Krewetki nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Paleo mizeria

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy dwie łyżki śmietanki kokosowej (może być też górna warstwa ze schłodzonej puszki mleka kokosowego). Ogórek dokładnie mieszamy ze śmietanką i dopraiwamy dwoma szczyptami soli i pieprzu….

WIĘCEJ >

Koktajl cytrynowy z mlekiem roślinnym

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do szklanki i podajemy od razu

WIĘCEJ >