fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-216
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy na patelnię bulion z szafranem i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy, ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy krewetki oraz groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dodajemy sok z cytryny i zieleninę, mieszamy i nakładamy danie na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z pomidorem

Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Usmażone jaja przenosimy na talerz i posypujemy przyprawami (jeśli są…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >