fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c03c6ea3c-5dcc-46cf-a8e7-f015bacfd4d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy na patelnię bulion z szafranem i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy, ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy krewetki oraz groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dodajemy sok z cytryny i zieleninę, mieszamy i nakładamy danie na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Do paelli możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. paprykę chili.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z bakaliami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min (aż płatki staną się miękkie) Owsiankę przenosimy do misek i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…

WIĘCEJ >

Zielona fasolka margherita

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >