Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie przenosimy do miski
- Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy na patelnię bulion z szafranem i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy, ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
- Dodajemy krewetki oraz groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dodajemy sok z cytryny i zieleninę, mieszamy i nakładamy danie na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Do paelli możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. paprykę chili.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Szafran (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z bakaliami
Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min (aż płatki staną się miękkie) Owsiankę przenosimy do misek i posypujemy bakaliami
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Zielona fasolka margherita
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >