fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne szaszłyki z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73a2a231-11b1-43aa-a3b1-8e87189b0a59
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Na każdy patyk nadziewamy po kilka kawałków mięsa, kładziemy szaszłyki na patelnię i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Pasta curry czerwona (42 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowe bałwanki

Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…

WIĘCEJ >

Topinambur z warzywami

Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >