fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne szaszłyki z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Na każdy patyk nadziewamy po kilka kawałków mięsa, kładziemy szaszłyki na patelnię i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Pasta curry czerwona (42 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka z czerwonej kapusty z tofu

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w kostkę Kapustę drobno siekamy Gruszkę kroimy na ćwiartki i jedną ćwiartkę skrapiamy sokiem z cytryny, a drugą kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…

WIĘCEJ >