Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z awokado
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski z awokado
- Do miski z awokado dodajemy ocet oraz pozostały tłuszcz i lekko mieszamy
- Na każdy patyk do szaszłyków nadziewamy kawałki mięsa
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 12-20 minut (co ok. 3 minuty obracamy szaszłyki na drugą stronę)
- Usmażone szaszłyki podajemy z salsą z awokado
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Awokado (140 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Tymianek suszony (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka makaronowa po sycylijsku
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidory suszone kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Zieleninę siekamy Wszystkie składniki wrzucamy do miski i razem delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Świąteczny tort marchewkowy
Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…
WIĘCEJ >Sałatka z ziemniakami i bekonem
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Boczek kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy…
WIĘCEJ >Mus czekoladowy z awokado
Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem
WIĘCEJ >