Kurczak w sosie paprykowym
Kurczak w sosie paprykowym
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy
- Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z czosnkiem
- Następnie nacieramy skórę przyprawami (curry)
- Kurczaka wkładamy do formy do pieczenia, a następnie do piekarnika na ok. 75 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Papryki kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek, cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
- Na 10 minut przez końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz polewamy wytworzonym sokiem
- Kurczaka podajemy z sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Papryka czerwona (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Czosnek (30 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki dziecięce – myszki
Z chleba wycinamy kółka (w jednym kółku robimy dziurę przypominającą otwartą buzię) Marchew obieramy i część kroimy na plastry, a część ścieramy na drobnych oczkach tarki Z sera wycinamy kółka Ogórka kroimy na kawałki tworząc…
WIĘCEJ >Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem
Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – Angry Birds
Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…
WIĘCEJ >Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Kiełbasę kroimy w plastry Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W naczyniu żaroodpornym układamy…
WIĘCEJ >