fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie paprykowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd683e985-152e-4015-b2ac-05581129d3b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie paprykowym

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy
  • Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z czosnkiem
  • Następnie nacieramy skórę przyprawami (curry)
  • Kurczaka wkładamy do formy do pieczenia, a następnie do piekarnika na ok. 75 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Na 10 minut przez końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz polewamy wytworzonym sokiem
  • Kurczaka podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – myszki

Z chleba wycinamy kółka (w jednym kółku robimy dziurę przypominającą otwartą buzię) Marchew obieramy i część kroimy na plastry, a część ścieramy na drobnych oczkach tarki Z sera wycinamy kółka Ogórka kroimy na kawałki tworząc…

WIĘCEJ >

Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – Angry Birds

Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…

WIĘCEJ >

Warzywa po hiszpańsku z chorizo

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Kiełbasę kroimy w plastry Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W naczyniu żaroodpornym układamy…

WIĘCEJ >