fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie paprykowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd683e985-152e-4015-b2ac-05581129d3b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie paprykowym

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy
  • Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z czosnkiem
  • Następnie nacieramy skórę przyprawami (curry)
  • Kurczaka wkładamy do formy do pieczenia, a następnie do piekarnika na ok. 75 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Na 10 minut przez końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz polewamy wytworzonym sokiem
  • Kurczaka podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >