fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie paprykowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-377
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie paprykowym

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy
  • Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z czosnkiem
  • Następnie nacieramy skórę przyprawami (curry)
  • Kurczaka wkładamy do formy do pieczenia, a następnie do piekarnika na ok. 75 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Na 10 minut przez końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika, posypujemy zieleniną oraz polewamy wytworzonym sokiem
  • Kurczaka podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka Cezara

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >