Kurczak z batatami
Kurczak z batatami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Bataty obieramy i kroimy na kawałki
- Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy bataty i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Wsypujemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy wino, mieszamy i gotujemy przez ok. 30 sek.
- Dolewamy bulion i mleko, dodajemy musztardę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 25 minut
- Mięso z batatami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Opcjonalnie możesz dodać grzyby np. pieczarki lub inne, ulubione składniki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Kurczak pierś (500 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący kurczak z szałwią
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >