fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z batatami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-128
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z batatami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Bataty obieramy i kroimy na kawałki
  • Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy bataty i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wino, mieszamy i gotujemy przez ok. 30 sek.
  • Dolewamy bulion i mleko, dodajemy musztardę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 25 minut
  • Mięso z batatami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (500 g)
  • Kurczak pierś (500 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową

Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.

WIĘCEJ >