fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf2fe89f4-360f-4d5f-bf36-a3cf566f0f10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z batatami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Bataty obieramy i kroimy na kawałki
  • Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy bataty i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wino, mieszamy i gotujemy przez ok. 30 sek.
  • Dolewamy bulion i mleko, dodajemy musztardę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 25 minut
  • Mięso z batatami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Opcjonalnie możesz dodać grzyby np. pieczarki lub inne, ulubione składniki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (500 g)
  • Kurczak pierś (500 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak z szałwią

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >