fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z fasolą i cynamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c873aa4be-3bd3-4ebe-bcb9-cfb6591bc5c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z fasolą i cynamonem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Fasolę z puszki odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy fasolę do miski
  • Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Wrzucamy fasolkę szparagowej na wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przenosimy do miski z fasolą
  • Do osobnej miski wlewamy połowę tłuszczu i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę przelewamy do miski z fasolą i ponownie dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy fasolę, na wierzch kładziemy mięso i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (60 ml)
  • Sos sojowy (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sezam biały (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka dyniowa

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >