fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z fasolą i cynamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c873aa4be-3bd3-4ebe-bcb9-cfb6591bc5c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z fasolą i cynamonem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Fasolę z puszki odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy fasolę do miski
  • Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Wrzucamy fasolkę szparagowej na wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przenosimy do miski z fasolą
  • Do osobnej miski wlewamy połowę tłuszczu i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę przelewamy do miski z fasolą i ponownie dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy fasolę, na wierzch kładziemy mięso i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Woda (60 ml)
  • Sos sojowy (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sezam biały (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >