fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z fasolą i cynamonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z fasolą i cynamonem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Fasolę z puszki odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy fasolę do miski
  • Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Wrzucamy fasolkę szparagowej na wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przenosimy do miski z fasolą
  • Do osobnej miski wlewamy połowę tłuszczu i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę przelewamy do miski z fasolą i ponownie dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy fasolę, na wierzch kładziemy mięso i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Fasola czerwona z puszki (150 g)
  • Fasola biała z puszki (150 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Polędwica z grzybami w cieście

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w cienkie plasterki Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Kotlety jagnięce w miętowej glazurze

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do rondla Dosypujemy cukier i mąkę, dolewamy ocet i bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Po tym czasie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Kremowy boeuf Strogonow

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (paprykę) i mieszamy Mięso kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski z mąką i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >