fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z rozmarynem i cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4759b32b-f55a-43e1-814f-f82386f07355
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z rozmarynem i cytryną

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron)
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego (z patelni nie wylewamy tłuszczu)
  • Czosnek obieramy i kroimy na pół
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Na patelnię wlewamy sok z cytryny, dodajemy czosnek, zieleninę oraz cytrynę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Następnie powstałym sosem polewamy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz opcjonalnie posypać przyprawami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >