Kurczak z rozmarynem i cytryną
Kurczak z rozmarynem i cytryną
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron)
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego (z patelni nie wylewamy tłuszczu)
- Czosnek obieramy i kroimy na pół
- Cytrynę kroimy w plastry
- Na patelnię wlewamy sok z cytryny, dodajemy czosnek, zieleninę oraz cytrynę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Następnie powstałym sosem polewamy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz opcjonalnie posypać przyprawami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z sarny z sałatą i warzywami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…
WIĘCEJ >Domowa musztarda
Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….
WIĘCEJ >Smażona wieprzowina z kapustą pak choi
Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >